Pimp de Cruiser (II)

De Bosch motor bevalt zo goed dat ik de fiets 90 % van de tijd in de zwaarste versnelling rijd. En dan nog heb ik vaak power over maar willen de benen gewoon niet sneller rond. Aanpassingen in de motor waren geen optie in verband met het verlies van garantie en eventuele defecten en/of slijtage.
Maar via een simpele aanpassing van de tandwielen moet het mogelijk zijn om de snelheid iets te verhogen en daarmee (misschien) ook meer gebruik van de andere versnellingen te maken. Na een positieve reactie van Kees op een eerder  ‘forumbericht‘ heb ik besloten om de lentebeurt naar voren te halen. Mid januari nu en de fiets is net terug van de fietsenmaker.

Big Ben RS Active Line 28X2.00
nieuwe achterband na 6000 km.

Vorig jaar 6000 km gereden en de achterband is aan vervanging toe.
Dus ook maar even gevraagd of het mogelijk is om er andere tandwielen op te zetten, voor 19 en achter 16, en gelijk maar even ook een nieuwe, sterke ketting laten plaatsen.

 

 

Hier is het lijstje met de nieuwe onderdelen:

Nieuwe ketting en tandwielen
Nieuwe ketting en tandwielen

KMC ketting X1 Ept10 3/32
Kettingwiel WIPP 19T Bosch eBike
Tandwiel 16T NUV N360 2.3MM CHR
28X2.00 Big Ben bruin Rs Active Line 1 (X 6)
DV19 (28×1.50/2.35) 10430311 Schwalbe

 

Morgen mijn eerste rit met de nieuwe onderdelen en ik ben zeer benieuwd…! Binnenkort hier in dit theater dus mijn eerste ervaringen. De fietsenmaker heeft gelijk de nieuwste NYON update erop gezet. Omdat er vorige keer de nodige update problemen waren was ik maar wat blij met deze extra (gratis) service van de fietsenmaker.

Update 24/11/2016  Inmiddels is de achterband opnieuw vervangen, verhouding 1 op 3, dwz 3 nieuwe achterbanden op 1 nieuwe voorband. En een 20T tandwiel voor laten plaatsen. De verhouding is nu voor 20T en achter 16T. Voordeel: behoorlijke snelheids verhoging. Nadeel: meer zweten door hogere eigen inbreng en er wordt meer vermogen van de accu gevraagd… Gemiddelde snelheid Woon/Werk fietsrit over een afstand van 33 km.  is nu 33+ km/uur in hoogste ondersteuning (Turbo) met een 500mH accu, 25 kg fiets en 100+ kilo zware berijder!

NYON Upgrade

9 gedachtes over “Pimp de Cruiser (II)”

 1. Ik hoor graag naar je ervaring met het nieuwe tandwiel met 16 tanden.

  Groeten,

  Matthijs

  1. Beste Matthijs,

   Vorige week was er veel wind en die week daarvoor ging ik hard onderuit ivm. vorst in de grond. Met andere woorden, ik heb de nieuwe tandwielen nog niet echt goed kunnen vergelijken met de oude situatie.

   Eerste indruk is echter wel zeer positief. ik heb de indruk dat de gemiddelde snelheid met twee a drie km/uur toeneemt. Daarnaast maak ik nu veel meer gebruik van de diverse versnellingen. In de oude situatie gebruikte ik eigenlijk alleen het zwaarste verzet.

   Wat betreft het accuverbruik… kort geleden via Marktplaats een neopreen-hoes voor de accu gekocht omdat bij koude dagen de kracht van de accu behoorlijk afneemt. Ik kan met de nieuwe tandwielen geen noemenswaardige vermindering van de accupower vernemen. Maar dat kan dus ook voor een deel komen omdat ik nu met de accuhoes fiets.

   Wel ben ik druk aan het sparen voor een 500 Wh. accu. Behoorlijk prijzig is tie wel, goedkoopste prijs tot nu toe is 750 euries op Marktplaats. Het beetje extra vermogen zou wel heel welkom zijn op mijn woon-werk fietstocht van 33 km. Zomers doe ik daar een dik uur over, in de winter een uur en een kwartier !

   MvG Erik

  2. Hallo Erik,

   Bedankt voor het delen van je ervaringen over het 16T tandwiel. Ik ga hem nu ook bestellen,
   Helaas ben ik ook slachtoffer geworden van de vorst. Wat bijna onzichtbaar opgevroren en dus helaas met “high speed” onderuit. Wel zo goed als direct in een grasveld terecht gekomen. Schade viel mee gelukkig… de remhendel sprong uit zijn scharnierpunt. Verder wat kleine schaafjes.

   Ik zal mijn ervaringen met 16T ook hier delen!

   Cosmas

  3. Zoals beloofd deel ik mijn ervaringen over het 16T achtertandwiel. Nu ik er 1,5 maand mee fiets denk ik een goed beeld te kunnen geven. De conclusie: geweldig! Met wind neutraal of wind mee trapt dit veel fijner en lijkt de accu langer mee te gaan. Met wind tegen geen verschil. Mijn gemiddelde is met 2 a 3 km/u omhoog gegaan.

   Teveel omwentelingen
   Het moet een herkenbaar beeld zijn voor de Cruiser rijders met standaard tandwiel achter: vanaf ongeveer 38 km/u gaat het “pijltje omhoog” symbooltje op het Intuvia display aan. Dit omdat je cadans (omtwentelingen) te hoog of niet optimaal is voor de ondersteuning. Verder draaien naar een zwaarder verzet zit er echter niet in en het NuVinci poppetje op je versteller ligt zo plat als het maar kan. Met wat sneller trappen kom je tot 41 a 42 km/u, maar dit is niet comfortabel. Berg af is al helemaal geen pretjes.

   Het tandwiel lag mij al maanden aan te kijken in de garage en na nog een hoog cadans rit was ik er klaar mee: die 20T zou eraf gaan vanavond!

   Set of alleen tandwiel
   Je leest dat ik enkel het achtertandwiel had liggen. Idealiter vervang je voor-, achtertandwiel én ketting. Dit met de gedachte dat alles op elkaar inslijt. Inmiddels had ik 3600 km gereden en nog geen ketting of voortandwiel liggen. Ik zag ik geen extreme slijtage aan de onderdelen en ben ik het tandwiel gaan vervangen.

   Wat je nodig hebt
   • NuVinci 16T achtertandwiel – ongeveer 12 euro – op eBay of bij fietsenzaken te krijgen
   • Standaard kettingpons – ongeveer 5 euro – op eBay of bij fietsenzaken te krijgen
   • Oude schakel-/remkabel – om de KMC speedlink los te halen voor wanneer je de ketting wilt herbruiken

   Plaatsen – uitbouwen en inbouwen
   Het vervangen van het tandwiel ging heel makkelijk. Het achterwiel is er zo uit, daarna verwijder je het plaatje van het NuVinci gedeelte. Het kan helpen om te onthouden op welke positie deze is geplaatst. Zo kom je bij de borgveer die het tandwiel op zijn plaats houdt: een “O” met een hapje eruit. Tang tussen de uiteindes, naar buiten knijpen en je haalt de veer er zo af. Daarna tandwiel verwijderen, nieuwe plaatsen en alles weer terugbouwen in omgekeerde volgorde. Let even op of het NuVinci plaatje in de juiste positie is geplaatst voor de kettingspangeleiderblokjes en NuVinci kabels die weglopen.

   Plaatsen – ketting inkorten
   Het tandwiel is significant kleiner dus de ketting moet ingekort worden om binnen het spanbereik te blijven. De ketting moet je met één schakel inkorten, ofwel de kleinste mogelijke inkorting waarmee je de KMC “Speedlink” weer kan terugplaatsen. De speedlink losmaken hoort met een speciaal stuk gereedschap, maar kan ook met een oude rem-/versnellingskabel. Zie dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=XwYLnNSSeBs (dit is mij eenmaal gelukt, de tweede keer ging een stuk stroever).

   Je hebt een generieke kettingpons nodig om een pennetje uit de ketting te drukken. De speedlink is eenvoudig terug te plaatsen. Probeer de link zo ver mogelijk in elkaar te trekken. Voor het laatste gedeelte zet je na terugbouw de speedlink bovenaan, houd je de remmen ingedrukt en ga je op de pedalen staan (alsof je wilt wegrijden). De speedlink schiet nu in z’n vaste positie. Zo raadt KMC het plaatsen aan als je geen speciaal gereedschap hebt.
   Eén schakel eraf is precies goed om het wiel in de originele positie te krijgen en de ketting te kunnen stellen.

   Ervaringen
   De dag erna was het zover: fietsen! Wow wat een verademing. Tegen de top aanfietsen gaat een stuk makkelijker. Waar ik eerder 41/42 haalde met heel snel trappen, gaat dat nu met gemak en is het veel makkelijker vol te houden door de lagere cadans. Bij geen wind of wind mee kan je constant 42/43 rijden. Bij 43,5 wordt trapondersteuning al afgebouwd. Je rijdt dus vaker tegen de afbouw van de trapondersteuning aan. Bij mij zorgt dit ervoor dat de batterij in deze situaties langer mee gaat. Bij wind tegen is niets veranderd, omdat ik dan onder het zwaarste verzet fiets. Mijn gemiddelde is met 2 a 3 km/u omhoog gegaan (van 33-34 naar 35-36+). Heuvelaf fietsen is nu mogelijk zonder oncomfortabel hard mee te trappen.
   Het bereik van de fiets verplaats je eigenlijk naar achteren, maar door de kracht van de motor merk je onderin niet veel verschil. Ik vond sowieso dat het originele verzet onderin erg licht was en voor mij onbruikbaar. Ik kan mij wel voorstellen dat als je regelmatig stijl omhoog rijdt, met minder of geen ondersteuning, dat je er dan last van hebt.
   Verder blijf ik van mening, zoals anderen op internet, dat de fiets eigenlijk op deze manier met een 16T achtertandwiel geleverd had moeten worden. Het fietst fantastisch zo.

  4. Beste Cosmas, Hartelijk dank voor het delen van je ervaringen, met name de info over het zelf verwisselen van het achtertandwiel. Ik herken de 2 a 3 km toename van de gemiddelde snelheid en ook ik vroeg me af waarom de fabrikant niet de 16T als standaard heeft gekozen. Zelf ben ik niet zo handig dus ik laat het technisch gedeelte over aan de lokale fietsenmaker. Bij de volgende beurt gaat hij kijken of het tandwiel voor nog een tandje groter kan, van 19 naar 20. Het is afhankelijk van de behuizing. Als er ruimte over is zou daar een 20T geplaatst kunnen worden. De eerstvolgende servicebeurt is gepland voor september dus ik zal dan een update doen. MvG Erik

 2. Dank voor je uitgebreide antwoord. Zijn er nog geen zwaardere accu’s van Bosch? De Bulls Green Mover heeft bijvoorbeeld een accu van 735 Wh. Zou mooi zijn als Bosch ook met dergelijke accu’s komt.

  1. Hallo Matthijs,

   Voor zover ik weet is de grootste die Bosch levert 500 Watt. Wellicht dat er binnenkort alternatieven komen van andere merken (hopelijk ook wat goedkoper).

 3. Beste Erik,
  Heb je site met veel interesse gelezen. Blijkt duidelijk uit dat je veel plezier en genoegen aan fietsen naar je werk beleefd. Zelf fiets ik ook ongeveer 30 km naar mijn werk (Rolde-Groningen) met een Gazelle Cityzen Speed (45 km). Beleef hier ook buitengewoon veel genoegen aan.
  Met een vriendelijke groet,
  Harry

Reacties zijn gesloten.