Nyon Update ?

Deze week verscheen er een up-date bericht op mijn Bosch e-connect boordcomputer:  de NYON. Na de vorige updates zijn er een paar verbeteringen te zien maar omdat de navigatie nog steeds onbetrouwbaar is besloot ik om direct te updaten.

Na een halve dag vergeefse update pogingen maar besloten om er mee te stoppen. Diverse kabeltjes geprobeerd op twee verschillende computers maar het apparaat blijft een melding geven dat het een USB verbinding nodig heeft voor de update. Zo langzamerhand leg ik me er maar bij neer:  Inplaats van deze dure boordcomputer had ik veel beter de goedkopere Intuvia fietscomputer kunnen aanschaffen.

no comment
no comment

Toch nog even wat info voor mensen die overwegen om een NYON aan te schaffen: een overzichtje met problemen waar ik tegen aanloop.

* Ondanks de hoge aanschafprijs is er een navigatielimiet van maar 20 km. (!)
* Connectie maken met een Smartphone via BlueTooth is heel bewerkelijk
* Waar is de Bosch e-connect HelpDesk? Er wordt voornamelijk doorverwezen      naar de dealer die wel verstand heeft van techniek maar minder van software…
* Het display flikkert soms
* De snelheid wordt niet correct weergegeven, een verschil van zeker 2 km. met andere navigatie systemen ondanks dat de bandomtrek goed is ingesteld.
* Navigatie na een route herberekening is volstrekt onbetrouwbaar.

Resultaat van alles;  ik gebruik de dure computer alleen nog maar met het eerste scherm waar de snelheid en accuduur wordt aangegeven. Navigeren doe ik met mijn Garmin. En voor het update probleem heb ik een mail naar Bosch gestuurd want de dealers hebben wel verstand van fietsen maar veel minder van software en data-configuratie.

Zijn er dan helemaal geen positieve aspecten van de Nyon en bijbehorende software te melden… Jawel, toch wel, De display is goed af te lezen, de bediening op het stuur is prettig, en de upload van de gefietste routes naar het internet portal gaat automatisch zodra er een WiFi verbinding is.

Maar ook voor het ebike-connect portaal op internet zijn nog genoeg verbeteringen aan te brengen.

* geen export mogelijk van de routes naar Strava
* geen mogelijkheid om GPX bestand naar de computer te downloaden
* Facebook connectie geeft foutmeldingen
* Geen uitwisseling mogelijk met andere e-connect gebruikers
* Route planning is wel erg ‘basic’

Conclusie:  ik voel me bekocht met deze boordcomputer. Veel geld uitgegeven voor een systeem dat te veel tekortkomingen heeft. Het lijkt wel dat Bosch dit systeem veel te vroeg op de markt heeft gebracht en de vroege kopers gebruikt als ‘guinee pigs’ .  En dat is jammer want het had een perfecte combinatie kunnen zijn met de superieure Bosch Performance middenmotor…

UPDATE 3/9/2015:  Vanochtend is mijn fiets voor de servicebeurt naar de fietsenmaker gegaan en gevraagd of hij de update wilde doen. Eind van de middag de fiets opgehaald en natuurlijk gelijk gevraagd of de update gelukt was. . . Geen probleem, zei de fietsenmaker, maar bij de reset zijn de totalen wel op 0 gezet… Nu vind ik dat niet zo erg, als de update maar gelukt is. Bij het naar huis fietsen krijg ik het set-up scherm van de Nyon te zien. Thuis de taal ingesteld en met een nieuwe toegangscode de verbinding met de Bosch e-connect site hersteld. Natuurlijk direct een route van 20+ km ingevoerd en deze wordt geaccepteerd. De update is gelukt !! En ook alle gegevens, op de totale km stand na, zijn gesynchroniseerd. De geforceerde update via de dealer is in mijn geval een succes. De voordelen van de update: de 20 km navigatie limiet is vervallen, het kaartmateriaal is up-to-date, GPX routes kunnen nu geimporteerd worden. Het is me nog niet duidelijk waarom ik deze update niet zelf kon uitvoeren maar sjappo voor Konijnenbelt Fietsplezier voor het succesvol updaten van de Nyon !

totale km stand voor de update van 3/9/2015
totale km stand voor de update van 3/9/2015

 

29 gedachtes over “Nyon Update ?”

 1. Deze week de update uitgevoerd door de Nyon aan de usb poort van mijn Mac aan te sluiten.
  Daarna de kaart updates uitgevoerd

  Nu kan ik via mijn I-Mac portal (nieuwe funktie) heel simpel GPX routes downloaden en op de Nyon zetten

  1. Dat is goed nieuws: extra GPX mogelijkheden! En een update van het kaartmateriaal is ook heel welkom. Nu alleen nog even mijn probleempje met het updaten oplossen. Naar aanleiding van jouw reactie ook nog maar eens even de Mac van mijn dochter erbij gehaald maar helaas dezelfde foutmeldingen.

 2. Ik heb deze week de update uitgevoerd op 2 Nyons, één update met succes, maar helaas ook een update die mislukte. Dat overkomt dus meer gebruikers. Hebben we hier te maken met een hardwareprobleem, of een software issue? Ik heb in ieder geval ook een mailtje gestuurd naar Bosch, en neem maandag contact op met mijn dealer.
  Overigens: de update omvat enkele welkome functionaliteiten:
  – zoals in een andere reactie al vermeld: het via de portal kunnen importeren van eigen gpx routes
  – het kunnen invoegen van via-punten bij het aanmaken van een route op de portal
  – en de navigatielicentie is vrijgegeven, dus geen beperking meer van 20 km

  1. Goed om te lezen dat de navigatiebeperking is opgegeven en dat er meer GPX mogelijkheden zijn. Wat betreft het update probleem. Mijn inschatting is dat het om een software issue gaat omdat mijn Nyon tot nu toe geen problemen gaf met updaten en ook nooit gevallen of beschadigd is geweest en de USB poort verder ‘normaal’ werkt. Van Bosch heb ik nog geen reactie ontvangen, daarom dit weekend maar mijn dealer/fietsenmaker per mail om hulp gevraagd. Wordt vervolgd…

  2. Dit gpx bestand wordt niet gezien in de opgeslagen routes in mijn e-bike Nyon fietscomputer, daat de dealer heeft gezegd dat dit wel mogelijk is hij volgens mij verkeerd geinformeerd, ik heb mijn fiets nu al 3 maand en ik ben van oordeel dat ik beter een garmin had gekocht daar kan je als mee laden in plaats van zoveel geld uit te geven voor iets dat niet correct werkt. Ik zou graag van jullie feedback krijgen om het toch al prijzige toestel de nodig gpx bestanden te kunnen laden, anders is dit echt een aankoop voor niets geweest. ik heb al alle mogelijk dingen gedaan, terug naar de dealer, terug een update, wifi aangesloten of usb aansluiting en niets help mijn om dat gpx bestand te zien op mijn fietscomputer. Graag een antwoord hierop aub.

 3. … en het antwoord van Bosch:

  Sorry to hear about your problem with our product.

  If you tried doing the Nyon update via WiFi this has cause problems in a few isolated cases.

  What you could try is to do what we call a “soft-reset”.
  This is done by holding down all the buttons on the Nyon, including the joystick, for 5 seconds.

  If this does not solve the problem, I suggest you take the Nyon to your dealer, so they can do a forced update with their diagnostic software.

  I’d also encourage you to take the bike to your dealer for an update at any rate, seeing as we have just rolled out new software for all the components of the bike.

  Hope this helps.

  Dit antwoord suggereert wel dat het hier gaat om incidenten (a few isolated cases), en niet om een officieel software issue dat opgelost moet worden.
  Die reset had ik al geprobeerd, evenals de boel terugzetten naar fabrieksinstellingen, maar dat leverde allemaal nix op.
  Inmiddels een afspraak gemaakt met de fietsenmaker (woensdag). Alle hoop is nu gevestigd op de “forced update with diagnostic software” …

  to be continued

  1. Beste Frans, dank voor je belangrijke informatie. Tot nu toe had ik verschillende kabeltjes geprobeerd, ook diverse computers en ik heb de accu van de Nyon een keer laten leeglopen en weer vol opgeladen maar niks van dat alles had resultaat. De toetsencombinatie voor een soft reset kende ik nog niet. Natuurlijk gelijk geprobeerd maar ook zonder resultaat. Ik was van plan om terug te gaan naar fabrieksinstellingen maar ik kan beter jouw bericht meenemen naar mijn fietsenmaker en vragen om een “forced update with diagnostic software”. Van Bosch helaas nog geen reactie ontvangen. Zodra ik meer weet volgt er een update.

 4. Heb vorige week ook de update uitgevoerd, maar via wifi..heb tevens op smartphone de kaarten van frankrijk en zwitserland gedownload via mijn licentie waar ik 2 maanden geleden nog €25 moest ophoesten en nu blijkbaar ineens gratis is!!!!!de app weigerde echter pertinent kaartmateriaal te streamen naar de nyon op vakantie zodat ik met de navigatieapp van mn smartphone mocht rondfietsen op vakantie terwijl er een “hightech” nyon op mn cube hangt.
  Wat ik ook storend vind is dat bij het “scobbler”kaartplatform dat bosch gebruikt men niet eenvoudig een plaats op de kaart kan aantikken en zo de route laat berekenen, iets wat met de scout-app wel kan..Men begrijpt blijkbaar niet dat er fietsers zijn die in het buitenland rijden en geen fortuinen wensen te spenderen aan roamingkosten.
  Ook ik heb mn fietsenmaker hierop aansgesproken en kreeg het laconieke antwoord dat hij fietsen repareert en van computers helaas niet zoveel kaas heeft gegeten..

  by the way: zeer strakke page, ik ben fan vanaf heden..

  1. Beste Steppe, inderdaad heel frusterend als je net betaald hebt voor een licentie die een poosje later zonder extra kosten wordt aangeboden. Ik zou een emailtje naar Bosch proberen. Een mooie kans voor hun om wat klantvriendelijkheid te tonen…
   Het zou kunnen dat Bosch bewust gekozen heeft om geen ‘”aantikscherm” te gebruiken ivm de veiligheid van de HS biker.
   By the way, bedankt voor het complimentje. MvG Erik

 5. Sorry voor het wachten … Ik was een paar dagen het land uit.

  Afgelopen woensdag is mijn wederhelft met fiets en Nyon naar de fietsenmaker geweest, en daar hebben ze de update uitgevoerd. Zeiden ze. Maar al snel bleek dat er niets gebeurd was. Navigeren lukte nog steeds niet, en thuis gaf de Nyon aan dat er een update beschikbaar was … Fietsenmaker gebeld, en die was er heilig van overtuigd dat het allemaal gelukt was. Nou, niet dus.
  Maar de Nyon expert was met vakantie, en die zou er deze week weer zijn. En dan zou het allemaal goed komen. Dus we gaan binnenkort weer terug met fiets en Nyon. Onze hoop is nu gevestigd op de Nyon expert.

  Wordt (weer) vervolgd.

  1. Ha, we hebben dus een ‘boordcomputer’ waar een expert voor nodig is om te updaten… Ik heb inmiddels alle pogingen opgegeven en wacht tot 3 sept. Dan is er een servicebeurt voor de fiets gepland met als extra vraag of hij de Nyon wil updaten/vervangen en of het mogelijk is om een kleiner tandwiel te plaatsen zodat je iets meer vermogen krijgt… Update volgt dus nog. Hopelijk kan de expert de update-problemen voor jullie oplossen !

 6. Afgelopen week was onze NYON expert terug van vakantie. Afspraak gemaakt, en de NYON bij hem aan de computer gehangen. En ook hij – net als zijn collega’s de week ervoor – was even later in de veronderstelling dat het allemaal gelukt was. Nou, weer niet dus.
  Ook nu bleek navigatie niet mogelijk, en de NYON gaf weer de melding dat er een update beschikbaar was. De NYON expert heeft toen maar contact opgenomen met de Bosch helpdesk, en die hadden nog een paar tips (o.a. al het kaartmateriaal verwijderen en opnieuw downloaden). Maar ook die tips hadden niet het gewenste effect. Weer de helpdesk gebeld, en in gezamenlijk overleg besloten dat het apparaat kapot is … De NYON is inmiddels terug naar zijn schepper. Wordt gemaakt, of vervangen. En dit verhaal krijgt dus weer een vervolg …

  1. Beste Frans, dank voor de update. Vanochtend is mijn fiets voor de servicebeurt naar de fietsenmaker gegaan en gevraagd of hij de update wilde doen. Eind van de middag de fiets opgehaald en natuurlijk gelijk gevraagd of de update gelukt was. . . Geen probleem, zei de fietsenmaker, maar bij de reset zijn de totalen wel op 0 gezet… Nu vind ik dat niet zo erg, als de update maar gelukt is. Bij het naar huis fietsen krijg ik het set-up scherm van de Nyon te zien. Thuis de taal ingesteld en met een nieuwe toegangscode de verbinding met de Bosch e-connect site hersteld. Natuurlijk direct een route van 20+ km ingevoerd en deze wordt geaccepteerd. De update is gelukt !! En ook alle gegevens, op de totale km stand na, zijn gesynchroniseerd. De geforceerde update via de dealer is in mijn geval dus een succes. Hopelijk krijg jij ook snel de (nieuwe) Nyon terug. MvG Erik

  2. Dag Erik,

   Nou, hier heeft het wat meer voeten in aarde gehad …
   Om met het goede nieuws te beginnen: het is uiteindelijk wel allemaal goed gekomen.
   Waar waren we gebleven? O ja, de NYON die terug was naar Bosch.
   Nou, die was best snel terug, na 1 week ongeveer. Mijn wederhelft heeft ‘m opgehaald, en onderweg kwam ze erachter dat ze nog steeds niet kon navigeren. Maar volgens het apparaat was dat omdat er geen kaarten geladen waren. Dat laatste bleek te kloppen, er stond geen kaartmateriaal meer op. Ik heb er toen de kaart van Nederland weer opgezet, en dat was nog maar net klaar of de NYON begon weer te zeuren over een update die beschikbaar was … Tja, je raadt het al, wat ze bij Bosch gedaan hebben weet ik niet, maar ze hadden ‘m in ieder geval niet gemaakt … Update liep meteen weer vast, navigeren – ook met kaart – was nog steeds niet mogelijk.
   Dus weer terug. De fietsenmaker heeft meteen naar Bosch gebeld, waar ze er heilig van overtuigd waren dat ze het probleem hadden opgelost. (Er zijn wel meer Duitse bedrijven die de laatste tijd last hebben van software-problemen …) Maar goed, ze hadden nog één ultieme oplossing, en die kon de fietsenmaker zelf uitvoeren, met Bosch aan de telefoon voor de uitleg. Die oplossing was: alle software verwijderen, en opnieuw installeren. Dit was kennelijk een risicovolle onderneming, want die installatie mocht absoluut niet onderbroken worden. Gebeurde dat toch, dan was de NYON dood. Nou, dit bleek uiteindelijk inderdaad de ultieme oplossing. Een uurtje later stond alles er weer op, inclusief laatste update en kaartwerk, en geloof het of niet: hij doet het weer.
   Ik ben nu wel heel benieuwd hoe het zal gaan met de volgende update …

  3. Gelukkig is het dan toch nog goed gekomen met je Nyon maar ik deel de vrees of onze boordcomputers de volgende update wel oppakken. Het idee om elke update door de fietsenmaker te laten doen vind ik niet zo aantrekkelijk. Hopenlijk gaat de firma Bosch zijn uiterste best doen om niet alleen degelijke produkten af te leveren maar ook klantvriendelijk te tonen bij problemen…

 7. De verbinding met WLAN lukt niet. Op het scherm verschijnt ‘connnected’ en vervolgens autorisatie mislukt. De voorgestelde soft reset lukte ook niet. Maanden geleden lukte het wel om een update binnen te halen zodat ik nu (ook in het buitenland) met succes een route kan invoeren.

 8. Fijn dat ik deze berichten allemaal gelezen heb. Goede info maar ook ik heb waarschijnlijk het “Nyonvirus” op mijn Bosch playstation. Zwart scherm alleen de batterij info. Ik heb de combi met een NuVincy Harmony systeem. Op zich een prima combi maar nu ook even niet. Mijn systeem schakelt heel onregelmatig. Alles is van slag. Probeer alle tips want ook ik kreeg weer melding van een software update. November 2015 daarvoor ten einde raad naar mijn fietsenmaker geweest die het overigens iedere keer weer prima oplost. Maar ik heb nu een fiets mid weekje en mijn geavanceerde fiets met super computer heeft weer problemen en daar baal ik ontzettend van . Ik ben bang dat ik vrijdag via mijn fietsenmaker héél boos moet wordrn op Bosch@

 9. Beste Harald, Ik kan me de boosheid op de firma Bosch wel goed voorstellen. Heb je zo’n mooie fiets en dan zorgt die dure Nyon ervoor dat je er niet 100 % van kan genieten. Bij mij gaan de updates ook via de fietsenmaker. Van ‘onregelmatige schakelen’ heb ik overigens maar 1 keer last gehad en dat was nadat ik het achterwiel had aangespannen omdat de ketting wat losser was geworden. Daardoor was de afstelling van de sensor in de spaken van het achterwiel niet meer precies afgesteld en dat gaf natuurlijk weer problemen met het schakelen en de nauwkeurigheid van de snelheidsmeter. Hopenlijk komt Bosch snel met een goede update/upgrade waarmee onze dure Nyon weer normaal gaat functioneren. Grtz. Erik

 10. Na zes maand ondervinding met twee nyons bevalt het ons ,deze winter drie maand in Spanje rondgetoerd ,het was eenvoudig om de kaarten inteladen ,maar minder eenvoudig om de gemaakte GPX routes op route you over te brengen naar de Nyon ,lukte enkel met wiFi ,waarom lukt het niet als wij de Nyon aan de Mac leggen en inloggen bij Ebike connect?kan er daar iemand bij helpen?
  Bij mijn echtgenote is ze soms bij een stop zijn haar gereden kilometers zoek,alsook stemmen haar gereden kilometers niet overeen met de afgelegde afstand.
  Haibike cross pro zonder probleem 20% stijgend
  op tour .

 11. Ook steeds de (bekende) melding ontvangen van: Update Mislukt.
  Vervolgens de eBike connect App laten synchroniseren met de Nyon en de Update gestart. Verliep feilloos, na 7 eerdere vruchteloze pogingen. Misschien is het proberen waard voor iedere radeloze fietser die toch graag geupdated wil trappen.

  1. Beste Magda, dank voor de tip. Hopelijk werkt deze methode voor allen die niet kunnen ‘updaten’. Vorige week gaf mijn Nyon een update melding en dit keer hoefde ik zowaar niet naar de dealer om de update uit te voeren. Tussentijds nog wel weer een probleem met de Nyon boordcomputer gehad omdat deze geen verbinding meer kon maken met de satellieten. Gelukkig werd ook dit probleem door de fietsenmaker snel en vakkundig verholpen. Grtz. Erik

 12. Er is kortelings een update geweest van de Boschsite (nyon).
  Bij de vorige versie kreeg men bij het opladen van een GPX bestand de keuze tussen de orginele route op te slaan ,of een aangepast route. Nu is dit niet meer mogelijk,met als gevolg dat ik meestal de melding krijg (dat de route niet naar bestaande wegen kan gebracht worden ,en er geen stapsgewijze navigatie mogelijk is).
  Men kan deze route dan wel opslaan maar er is geen navigatie tijdens het fietsen.
  Zijn er nog nyon bezitters die dit ook hebben?

 13. Ik volg met belangstelling de posts over het Bosch Nyon systeem. Ik heb dat system in gebruik sedert april 2015. Na de eerste updates namen de mogelijkheden toe, zoals het installeren van GPX routes. Echter, na de laatste update half augustus, kan mijn Nyon niet meer met de computer communiceren, kan ik geen routes meer installeren, synchroniseert de Nyon niet meer, telt ie mijn cumulatieve gegevens niet op, kan ik niet meer van scherm wisselen als er een wifi verbinding is, en dergelijke. Kortom, ik kan het apparaat alleen nog gebruiken in de “rijmodus” en zelfs dan onthoudt de Nyon de gereden kilometers niet. Kortom het lijkt erop dat het geheugen vol is en dat dat de werking van het apparataat in de weg staat.

  1. Beste Theo, een vervelend probleem… Toen ik problemen had met de Nyon kon mijn fietsenmaker het netjes oplossen. Hij beschikt over diagnose-software met veel meer mogelijkheden. Je zou eventueel zelf een ‘factory-reset’ kunnen doen door alle vier de knoppen tegelijk in te drukken maar daar heb ik zelf geen ervaring mee en je hebt kans dat daarmee de totalen gewist gaan worden. Maar als dat gebeurt heb je nog altijd de totalen op de Bosch eConnect website tot je beschikking. Deze info vond ik via Google: Ein 4-Tasten-Reset funktioniert, indem gleichzeitig die 3 Tasten (An/Aus, Licht und Home) und der Joystick gedrückt werden. Das erzeugt dann einen wirklichen Hard-Reset (ähnlich wie wenn ein PC am Schalter ausgeschaltet wird). Deshalb sollte das nur der letzte Ausweg sein (Datenverlust möglich). Succes! Erik

 14. ” het is vervelend maar dit gaat ook niet in orde komen. Bosch maakt gebruik van open source en daar zit de fout. We kunnen er wat van vinden dat Bosch op de manier werkt maar we kunnen er niets aan doen. Ze gaan het niet veranderen.” Dit is het antwoord van mijn fietsendealer Kesler2Wielers op mijn vraag waarom ik zowel op het display van het Nyonsysteem en de computer de vermelding Rotterdam krijg terwijl ik toch echt in Den Haag woon. Wie heeft daar ook moeite mee. Zo goedkoop is het systeem niet.

  1. Hallo Margreet, wat vervelend en onbegrijpelijk dat de dealer/Bosch niet meer moeite willen doen. Open Source kaarten zijn tegenwoordig best wel nauwkeurig. Na wat beginproblemen doet mijn Nyon het nu prima. In jouw geval zou je kunnen proberen om de kaart van NL te verwijderen en daarna opnieuw te downloaden. Dit deed ik vorig jaar toen ik een fietsvakantie in het Schwarwald had: NL eraf en DTS erop. Na terugkeer van de vakantie natuurlijk weer omgekeerd: DTS eraf en NL erop. Succes! Erik

  2. Dank voor je snelle tegenbericht ik ga het nog een keer proberen. Het vervelende is ook dat er nergens een contactadres van Bosch vermeld is. Wel van de afdeling witgoed. Maar daar kom ik ook niet verder. Ik loop tegen een muur.

  3. Ondersteuning van de firma Bosch is inderdaad een ramp. Waarschijnlijk is het hun beleid om alles via de dealer te laten lopen. By the way, als je de postcode van een straat verderop probeert, geeft die dan nog steeds de verkeerde plaats weer ?

  4. Op postcode heb ik nog niet geprobeert. ik wist niet dat dat kon. Ga ik straks uitproberen.
   Gister ook de kaart van Nederland eraf en er weer op ,zonder resultaat. Het gekke is, ik krijg die melding niet alleen op mijn navigatie maar ook op mijn laptop bij ebike connect. Dus fietsen in Den Haag staat op plaatsnaam Rotterdam. Bij de dealer krijg ik geen gehoor ook bij Riese Muller niet. Via Facebook een oproep gedaan om contact, ook niets. Behalve vorig jaar de melding dat ik mijn vraag in het Engels of Duits moet stellen. Beide talen ben ik niet voldoende machtig. Lekker klantvriendelijk allemaal. Zo goedkoop zijn die systemen niet. In ieder geval hartelijk bedankt voor je suggestie en het luisterend oor.

Reacties zijn gesloten.