NuVinci Tandwiel

Vol lof voor de Bosch middenmotor maar zeker ook voor de NuVinci versnelling. De combinatie van de twee maakt dat ik zelfs bij de zwaarste versnelling nog macht over hou… Daarom op internet gezocht naar een eventuele aanpassing van de versnelling. Natuurlijk zijn er bepaalde ‘ hacks’ te koop die de snelheidsbeperking van 45 km/u opheffen maar dat heeft voor mij geen nut want ik krijg de benen toch niet sneller rond .

aanpassing tandwiel
19 of 16 tanden ?

Maar op een E-Fietsen forum kwam ik een berichtje tegen van Cees die het originele tandwiel van 19 tandjes vervangen heeft door een tandwiel met 16 tandjes. En daarmee krijg je nu net dat extra verzetje wat ik zocht, denk ik. Het kan zijn dat de ketting iets te lang wordt maar dat is eenvoudig te verhelpen door er een aantal schakels uit te halen. Ik zal met de volgende servicebeurt eens overleggen met de fietsenmaker. Verhaaltje wordt dus nog vervolgd.

Update 4/9/2015: De fietsenmaker heeft gekeken naar het tandwiel. Op dit moment zit er een tandwiel van 20 tandjes op en het is geen probleem om er een kleiner tandwiel op te zetten. Dus bij de volgende servicebeurt wordt het tandwiel vervangen ! Wordt vervolgd…

14 gedachtes over “NuVinci Tandwiel”

 1. Goedendag, ik rijd op een Bosch e speed nuvinci. Ik krijg mijn benen ook niet sneller rond. Volgende week laat ik het tandwiel voor vervangen door een 19. Achtertandwiel wordt 16. Wat is uw ervaring met de nieuwe tandwielen?

  Groet,
  Kees

  1. Hallo Kees, Dank voor je bericht. Ik heb de tandwielen nog niet vervangen. Dat gebeurt bij de eerstvolgende onderhoudsbeurt in de lente volgend jaar. Dus ik heb zelf nog geen ervaring met de kleinere tandwielen. Wel heb ik ooit een forumbericht gelezen van iemand die het ook had gedaan en zeer tevreden was. Ik ben erg beneuwd naar jouw ervaringen en of de nieuwe tandwielen ook invloed hebben op het vermogen van de accu. MvG Erik

  2. Vol gas in de hoogste stand haal ik 26 km. Indien het richting vriespunt gaat en meer weerstand door tegenwind kom ik niet verder dan 21 km.. De actieradius is erg afhankelijk van de omstandigheden.

  3. Actieradius is inderdaad erg afhankelijk van de omstandigheden zoals temperatuur, (tegen)wind, gewicht van de fietser, bepakking …
   In de winter doe ik zeker 10 minuten langer over de woon-werk rit van 33 km. In de zomer gebruik ik ondersteuning 2 en 3 (tour en sport), in de winter 1 en 2 (eco en tour).
   Vorige week op Marktplaats een neopreen hoes voor de accu gekocht voor 25 euro.
   ‘k Heb echter nog niet echt kunnen testen of het verschil maakt in accucapaciteit want ik ging full speed onderuit ivm de gladheid op het fietspad…
   Er is inmiddels al wel weer een sterkere accu (500 Wt) op de markt maar deze is jammer genoeg verrekte prijzig, zo’n 750 tot 800 euro !

 2. Heerlijk om te lezen dat ik nu samen aan het “probleem” van de te snelle beenomwentelingen kan werken. Ik kwam nog niet op het idee van andere tandwielen. Een aanpassing intern in de motor vond mijn dealer geen goed idee. Na bijna 8000 km in 14 maanden ben ik ook erg benieuwd naar een iets andere verhouding omwentelingen/ondersteuning/topsnelheid.

  1. Ik heb inmiddels een andere tandwielverhouding. Voor 19 en achter 16, ook een sterkere ketting laten plaatsen. Dit werkt super! Nu bijna 1000 km verder. Haal met rustig beentempo makkelijk de 39 km/uur. Met extra moeite zit ik op de 43 km/uur.. Top!!

  2. Beste Kees,

   Dank voor de info. Ik zou de de tandwielen aankomende lente laten vervangen maar nu ik jouw bericht heb gelezen ga ik misschien wel eerder naar de fietsenmaker !

   Grtz. Erik

  1. Beste Ron,

   Het bonnetje is al weggegooid dus ik kan je geen prijs meer geven. Uit herinnering weet ik nog wel dat de prijs van de tandwielen erg meeviel en dat ik voor de ketting zo’n 50 euries heb betaald. Ik heb de aanpassingen wel door mijn (echte) fietsenmaker laten doen. Hieronder een lijstje van de nieuw geplaatste onderdelen:

   KMC ketting X1 Ept10 3/32
   Kettingwiel WIPP 19T Bosch eBike
   Tandwiel 16T NUV N360 2.3MM CHR

   Wel heb ik gemerkt dat de ketting wat langer werd en dus heeft de fietsenmaker er vorige een schakeltje (of twee) uit gehaald zodat ik ‘m nu weer goed op spanning kan brengen…

   grtz. Erik

 3. Iemand ervaring met een vlakkere cassette? bijv. 12, 13, 14, 15, 16, 17, 19, 21, 23 en 26 (of zoiets)?

  1. Hallo Wilco,

   Helaas, geen ervaring met een vlakkere cassette… Wel laat ik bekijken of bij de volgende servicebeurt voor een tandwiel van 20 geplaatst kan worden. Als daar ruimte voor is dan heb ik achter 16 en voor 20. MvG Erik

 4. Ik heb en riese & muller charger met nuvinci riemaandrijving gaat het dan ook voor het tandwiel te vervangen van 20 naar 16 en helpt het echt 🙂

Reacties zijn gesloten.