400, 500 of 1000 watt accu ?

De originele accu bij aankoop van mijn fiets was 400 watt. Niet genoeg om in de winter de complete rit van Nijverdal naar Zwolle (33km) op vol ondersteunend vermogen (Turbo) te doen. Zelfs de combinatie “Sport” en “Tour” ondersteuning was bij heel koud weer niet genoeg. De fietsrit werd dan met de “Eco” ondersteuning begonnen en duurde een kwartier langer.

Een jaar later kwam de 500 watt accu op de markt. Dat werd even hard sparen want de prijzen van accu’s zijn niet mis! Maar toch gekocht en wat een luxe. De reistijd van 33km. is nu één uur, een kwartier langer dan met de auto en een kwartier korter dan met het openbaar vervoer.  Misschien, met een groter tandwiel voor (20tands?) en een toenemende filedruk wordt het verschil in reistijd nog wel kleiner.

Met een collega ben ik al eens aan het brainstormen geweest of de twee accu’s niet geschakeld kunnen worden. En nu zie ik het nieuwe model Riese & Müller fiets op de markt komen en wat dacht je wat… 2 geschakelde accu’s met een vermogen van 1000 watt ! POWER !!!

Geschakelde accu's
Geschakelde accu’s

5 gedachtes over “400, 500 of 1000 watt accu ?”

 1. Prachtig… in één ruk heel de blog gelezen.
  Toch een vraagje vanuit België:
  In verband met het type verzekering af te sluiten voor een
  speed-pedelec wordt er in België een onderscheidt gemaakt tussen alleen trapondersteuning of ook autonoom kunnen voort bewegen.
  Hoort de Riese Muller cruiser HS omwille van het “WALK” knopje tot de autonoom voort bewegende fietsen volgens u.
  Op de “COC” zie ik geen verschil met bijvoorbeeld de “Stromer” welke zeker autonoom kan rijden.
  met sportieve groet
  Eric

  1. Beste Eric,

   Dank voor je reactie. Het “Walk-knopje” is mijn inziens alleen bedoeld als hulpje voor het wegfietsen, of voor het geval je moet lopen met de fiets. Toevallig heb ik dat afgelopen week meegemaakt met het fietsen in de bergen van het Schwarzwald. Een enkele keer was de helling zo steil dat ik zelfs in de Turbo-stand en met de lichtste versnelling de trappers niet meer rond kreeg. Dus moest ik het laatste stukje de fiets met de hand meevoeren en dat was eigenlijk de eerste keer dat ik de “Walk” ondersteuning heb gebruikt. Ik zou de R&M fiets dus niet een autonoom voortbewegende fiets willen noemen maar dat is een persoonlijke mening. Met vriendelijke groet, Erik

 2. Bedankt voor uw reactie.
  Ik hou u op de hoogte van het Belgisch standpunt hieromtrent.

  met sportieve groet
  Eric

  1. Hier het Belgisch standpunt :
   Vandaag eindelijk (na 8 weken) mijn nummerplaat ontvangen (30€).
   Men wist het even niet, vanaf nu zou het vlotter moeten verlopen.
   Deze begint met de letters “SP” (speed pedelec) en heeft een afmeting van 12x10cm met rode belettering op een witte achtergrond.
   Ingeschreven als autonoom voortbewegend voertuig tot 45km/u,
   in de categorie bromfiets klasse B.
   Verplicht te nemen verzekering zoals bij een bromfiets klasse B.
   Verplichte helmdracht zoals hierboven beschreven.
   Nu nog uitkijken naar het aanbod van een geschikte helm.

   met sportieve groet,
   eric

 3. Mooie informatie over die accu’s Eric. Bedankt.
  Sluit me trouwens bij je aan dat de Cruiser geen autonoom bewegende fiets is 🙂

Reacties zijn gesloten.