Helmplicht

Goed nieuws… De minister heeft besloten dat er een nieuwe categorie helm komt zodat de speedbike fietser niet met een zware bromfiets helm op hoeft te fietsen.

mijn winter (snowboard) helm
mijn winter (snowboard) helm

Bericht BOVAG: 2/ 7/ 15

“Er komt een speciale norm voor de ‘speed pedelec’-helm. Deze valt binnen de categorie fietshelmen. Daarmee is de bromfietshelm, die vanaf 2017 verplicht zou worden voor de snelle e-bike, van de baan.

Minister Schultz kondigde in mei aan voor high speed e-bikes naast het gele kentekenplaatje ook de helmplicht te gaan
hanteren, zoals die geldt voor bromfietsen. De speed pedelec kan immers een snelheid van 40-45 km/u bereiken, was de redenatie. Diverse organisaties waaronder BOVAG, RAI Vereniging en de Fietsersbond hebben in de afgelopen periode hard gestreden tegen deze vergaande helmplicht. BOVAG pleitte onder meer via RTL Nieuws voor een variant op de fietshelm. Minister Schultz liet vandaag tijdens het Kamerdebat weten dat er gewerkt wordt aan een alternatief.

Racefietshelm
Op basis van de huidige eisen zou een fietser op een speed pedelec dus een (te zware) motorfietshelm moeten dragen, die weinig ventilatie biedt en veel te zwaar is. Onder de fietshelmen zijn er echter ook helmen die prima geschikt zijn voor de speed pedelec, bijvoorbeeld de helmen die die gebruikt worden binnen het profpeleton. Daarom komt de minister met het plan om een tussennorm te ontwikkelen binnen de fietshelmcategorie, die genoeg veiligheid biedt bij hogere snelheden. Fabrikanten en het ministerie van Infrastructuur & Milieu zijn al een traject gestart, om een nieuwe NEN-normering te beschrijven voor deze speed pedelec-helm. BOVAG is blij met het nieuws. Dit resultaat ligt geheel in de lijn van de lobby van afgelopen maanden.”

In Belgie zijn ze er ook mee bezig maar nog niet zo ver gevorderd als in Nederland >>>>

Belgische helm

2 gedachtes over “Helmplicht”

 1. Bedankt voor het delen! Ben erg benieuwd hoe de helmen eruit gaan zien die aan de nieuwe NEN norm voldoen. Op dit moment gebruik ik een Abus Pedelec helm. Die is iets subtieler dan de (meestal) puntige racefietshelmen en heeft verlichting achterop.

 2. Er is inmiddels meer bekend. De norm heet NTA 8776. Abus ontwikkelt zijn helm Pedelec door naar deze normen met wat aanpassingen: http://www.tweewieler.nl/onderdelen-accessoires/nieuws/2016/10/abus-helm-voor-speed-e-bike-begin-2017-leverbaar-10127063
  Van andere fabrikanten heb ik nog niet veel kunnen vinden.

  Overzicht van verschillen normale helm en speed pedelec helm:
  https://www.elektrischefietsen.com/wp-content/ups/885bab93-c4e3-4f84-8ca1-0866d3ada4b5.jpg
  – Lager bij de slaap
  – Lager aan de achterkant
  – Dikker schuim
  – Vizier
  – Kleinere gaten (voor meer schuim)

  Alle speed pedelec bezitters met een blauw plaatje (snorfiets) ontvangen een brief van de RDW om deze kosteloos om te zetten naar een geel plaatje (bromfiets). Dit moet gegaan zijn voor 1 juli 2017. Bron: https://www.rdw.nl/Particulier/Paginas/Nieuwe-regels-voor-speed-pedelec.aspx

Reacties zijn gesloten.