Fietsen in de winter (II)

Fietsen in de winter kan best leuk zijn… Maar dan wel met de juiste kleding en andere attributen. Dit tweede filmpje gaat over de verlichting. Zodra de fietscomputer aangezet wordt gaat de verlichting ook aan. Dat is een veiligheidsvoorziening voor de snelle speedbike. Deze standaardverlichting is prima voor het fietsen in het donker in stad en dorp. Maar zodra je in het 12000-lumen-8xcree-xml-t6-led-bicycle-lightbuitengebied komt wordt het een ander verhaal.
Het is nu november en ’s ochtends vertrek ik in het donker en laat in de middag kom ik in het donker weer thuis. Met een gemiddelde snelheid van 33 km/uur op een weg buitenaf zonder strepen op de weg en zonder straatverlichting is extra verlichting echt wel nodig. Dus een sterke voorlamp voor beter zicht waarbij ik de volle 10.000 + lumen gebruik op de fietspaden door het bos, het licht op halve sterkte wordt gebruikt op de buitenwegen, en het stroboscopisch licht wordt alleen gebruikt bij tegemoet komend verkeer die hun grote licht niet voor een fietser willen uitdoen…
En zeker zo belangrijk, een extra achterlicht om beter gezien te 20160223140532_81745worden. De auto’s scheuren me strak voorbij terwijl de weg  breed genoeg is. Daarom heb ik bewust voor een achterlicht met laser-strepen (tail lights) gekozen in de hoop dat de automobilisten mij een veilige fietsruimte geven.

Behalve de voordelen van deze extra verlichting zijn er helaas ook nadelen. De accuduur is erg beperkt. Net genoeg voor een uur heen en een uur terug in het donker… Daarbij duurt het opladen van de accu erg lang, zo’n vier uur. In de praktijk betekent het dat de verlichting tegelijk met de fietsaccu dagelijks aan de lading gezet wordt…

2 gedachtes over “Fietsen in de winter (II)”

  1. Wat een goede tips! Gaat die accu duur van 2 uur over beide lampen? Ik ben geïnteresseerd in het achterlicht en ben benieuwd hoe land deze het uithoudt.

    1. Ha Cosmas,
      yepp, accuduur van het voorlicht is natuurlijk afhankelijk van de instelling: op vol vermogen (10.000 + lumen) niet langer dan 2 uur. Maar vol vermogen gebruik ik alleen zoals je in een auto groot licht gebruikt. Meestal staat de lamp op ‘half’ vermogen en dan heeft de accu tot zo’n 3 uur vermogen.

      Het achterlicht heeft een ingebouwde accu die zo’n 2 uur vermogen heeft. Prijs van de unit valt nu net onder de 21 euro, kan dus importvrij besteld worden; geen BTW en inklaringskosten.

Reacties zijn gesloten.