10.000 km grens

Wunderbaar ! Vorig jaar maart/april de elektrieke Riese & Müller High Speed Cruiser fiets gekocht en nu al de 10.000 km gepasseerd.

10000kmblog

In al die tijd is dit materiaal vervangen:
1 nieuwe achterband
2 nieuwe remblokken (voor en achter)
1 nieuwe set ketting/tandwielen

Daarbij zo’n:
1000 euro aan benzine bespaard
140 bomen gered
1756 kilo CO2 bespaard

en drie keer gevallen:
1 X uit stilstand (nog niet gewend aan de schoenclips)
1 X gecrashed tijdens de afdaling Haarlerberg (vorst in de grond)
1 X tijdens het schoonmaken van de fiets (alleen de fiets)

fietsss

Omgerekend in tijd bijna 21 dagen continu op de fiets gezeten en daarbij zo’n 8 blikken billenzalf verbruikt…

8 gedachtes over “10.000 km grens”

 1. Gefeliciteerd met deze mijlpaal en nog vele fijne kilometers toegewenst.

  Ik heb met mijn Merida 410 al ruim 22.000 km gefietst in 2,5 jaar tijd. De motor is bij 16.000 km vervangen vanwege foutmelding 500 (interne motorfout) en dit gebeurde net 1 maand voor het einde van de garantie. Vertrouwen in Bosch is hierdoor wel wat beschadigd maar verder bevalt de fiets mij ook nog steeds zeer goed.

  Enige nadeel is eigenlijk dat hij maar ondersteuning geeft tot 26 km/u. Een Speed Pedelec begint voor mij een steeds grotere wens te worden. Kom soms wel eens een R&M Cruiser tegen en die gaat me echt snoeihard voorbij. Ik vind sowieso dat R&M mooie fietsen maakt. Van de Charger heb je ook diverse mooie uitvoeringen en de Roadster is ook interessant want die is ook leverbaar in HS versie.

  Enige grote afweging die ik dan nog zou moeten doen is om voor een naafversnelling of een derailleur te gaan… Ik heb het idee dat je met derailleur net even wat lichter kunt trappen maar zeker met de hogere snelheid ga je er meer onderhoud aan hebben.

  Denk dat ik maar af ga wachten tot de modellen in prijs gaan zakken, ik wil wel minimaal een 500Wh accu hebben.

  Verder leuk om je ervaringen na te lezen.

  Groet,

  Maarten

  1. Beste Maarten, Dank voor je reactie. Pfff… 22.000 km in 2,5 jaar tijd; complimenten ! Naafversnelling of derailleur is inderdaad een lastige afweging. Ik vind het grote voordeel van mijn NuVinci de souplesse van het schakelen. Een nadeel is echter dat ik de ketting vaak op spanning moet zetten. Daar zul je bij de ‘derailleur’ geen problemen mee krijgen. Sinds kort heb ik een 500 watt accu en ik ben daar zeer tevreden over, behalve over de prijs dan… Aanzienlijk meer vermogen! Met vriendelijke groet, Erik

 2. Ook ik heb een R&M cruiser aangeschaft met nuvinci, de fiets is nu twee jaar oud maar ben er nog steeds tevreden over, heb er een kleiner tandwiel achter op laten zetten en de versnellingskabels waren aan vervangen toe, ik gebruik hem voor woon-werkverkeer, ik moet 19 km enkel waar het record staat op 28.28 min. Mijn max croos snelheid is rond de 43 km.

 3. Hallo allemaal,
  Wat leuk om al die ervaringen te lezen. Ook ik maak graag gebruik om mijn ervaringen te delen. Eerder heb ik dit bij 1000km en 2 maanden gedaan, nu bij 4300km en 8 maanden.

  De conclusie: nog steeds een hele fijne fiets. Het 16T achtertandwiel achter is bijna een must. Verder helaas wel wat elektrische problemen.

  Verbetering: Vier tandjes minder
  Het 16T tandwiel is een aanrader. Met wind neutraal of wind mee trapt dit veel fijner en lijkt de accu langer mee te gaan. Met wind tegen geen verschil. Mijn gemiddelde is met 2 a 3 km/u omhoog gegaan.
  Ik heb zojuist mijn uitgebreide ervaringen met het 16T tandwiel hier geplaatst: https://speedbike.schothans.com/?p=285

  Verbetering: Zadelpijn weg
  Na een paar maanden fietsen had ik best wel zadelpijn en was ik niet tevreden met het standaardzadel om bijna dagelijks 44km te fietsen. Het was een uitdaging om een tour-/trekzadel te vinden die ook nog een beetje binnen de kleurstelling van de cruiser past. Ik ben uitgekomen op de SMP Selle TRK Brown. Deze kent twee versies: voor mannen en vrouwen. Die voor vrouwen is breder. Gezien ik iets breder gebouwd ben dan de gemiddelde Italiaan heb ik voor de laatste gekozen. Zit prima! Nu wat kleinere pijntjes, maar dit is nog even afstellen (iets meer naar voren). Kleur is iets lichter dan Cruiser bruin maar ik vind dat het gaat.

  Verbetering: Duidelijke bel
  De bel bleek echt onvoldoende te zijn: te zacht en onhandig. Een ander belletje was de oplossing. Nu luid en duidelijk! Wel zo handig met de hoge snelheden.

  Onderhoud: Ketting en tandwielen
  Ooit heb ik op een forum gelezen dat als je tijdig je ketting vervangt (dus voor de extreme slijtage waarbij de ketting heel snel op de tandwielen gaat invreten), je hiermee je tandwielen nog even mee kan laten gaan. Ook had ik gelezen dat de ketting op de Cruiser rond de 3 á 4 duizend kilometer weleens wil breken. Bij 4200km heb ik een nieuwe ketting gelegd om dit te voorkomen en omdat het verschil tussen strak en los steeds groter werd. Stel hem altijd op het strakste punt! Achtertandwiel was al vervangen en voortandwiel zag er nog redelijk uit. Nieuwe ketting had helaas ook al een redelijk verschil tussen het strakste en losse punt. Voor het voortandwiel heb je trouwens een vrij dure Bosch Spider tool nodig met nummer 0275009001.

  Onderhoud: Remblokken
  Mijn achterblokken gaan harder dan voor. Ik heb voor het merk Kool Stop gekozen. Zij hebben voor de Magura remmen speciale (grijze) eBike blokken die beter tegen de eBike snelheden kunnen. Opvallend is dat deze niet de lichte kromming hebben om mee te lopen met de ronding van de velg zoals Magura blokken dit hebben. De Kool Stops hebben een dikker gedeelte in het midden en zijn smaller aan de zijkant.

  Verbeterpunt: Spatlap
  Het spatlapje bij het voorwiel voldoet niet echt. Bij een klein beetje wat op de weg worden je schoenen al goed nat. Ik overweeg om een betere te plaatsen.

  Verbeterpunt: Naafversnellingen
  Hoewel ik het traploos schakelen waardeer, vind ik de naaf vrij zwaar trappen. Dit merk je pas als de ondersteuning uitvalt, dat is geen pretje. Er schijnt zeker 15% aan efficiency weg te gaan waar dit bij een derailleur 2% is. Een Rohloff 14-speed naaf zou een oplossing zijn en ook het batterijbereik ten goede komen (met een verlies van 2-4% efficiency). Helaas zijn deze erg duur en blijft de NuVinci qua prijs/efficiency het beste.

  Verbeterpunt: Accu
  Het is al diverse keren genoemd hier, maar de 500Watt accu past beter bij deze fiets. Is bij het 2016 model al standaard. Hangt natuurlijk geheel af van je gebruik. Bij 22km op Turbo rij ik de 400 Watt onder normale omstandigheden net niet leeg. Met wind tegen moet ik af en toe terug naar Sport.

  Defecten
  Helaas ben ik de afgelopen maanden met diverse defecten geconfronteerd:
  – Trekkende versnellingskabel gebroken
  Deze brak af bij de naaf op het metalen blokje. Vervangen is makkelijk door een standaard versnellingskabel. Die liggen nu op voorraad. Mocht dit je onderweg gebeuren en je staat veel te zwaar of te licht in je verzet: je kan de naaf met de hand bijdraaien naar het gewenste verzet.
  – Intuvia hangt op Uitschakelen
  Na ontkoppelen van display bleef hij hangen. Dit was heel naar. Je kan niet meer. In de Intuvia zit een backup batterij. Gelukkig brandt de verlichting van het display altijd. Na 4 a 5 uur wachten is de backup batterij op en kan je hem weer aan je fiets koppelen. Tot die tijd is de fiets onbruikbaar (is bekend op internet). Er zit geen reset functie op.
  – 503 error
  De bekende fout, maar bij mij niet door de sensor. Na afkoppelen display schoot hij in deze melding. Af en toe kwam hij terug. Toen maar het display vastgezet met de borgschroef en is ontkoppelen niet meer nodig.
  – Uitvallen
  Heel af en toe valt mijn fiets uit na een drempel of stoplicht. Aanzetten is dan nodig om verder te gaan.
  – Niet volledig opladen of stoppen met opladen
  Ik maak het regelmatig mee dat het opladen niet verder komt dan blokje 1 of 2. Soms stopt de fiets met laden bij blokje 1 of 2 en schakelt dan uit.
  – Achter elkaar uitvallen
  Het komt ook voor dat de fiets wel opstart, maar dan direct uitvalt. Opnieuw starten heeft hetzelfde resultaat: wanneer de snelheid inzicht komt van hij uit. De workaround in de aanknop (evt samen met reset) ingedrukt houden en dan wordt de elektromotor wel geactiveerd.

  De laatste drie defecten hebben mij doen besluiten om binnenkort een bezoek aan de fietsenmaker te brengen. Ik ben inmiddels zo’n fan van de fiets dat ik hem liever niet een langere tijd mis, dus doe ik dit tijdens mijn vakantie.

  1. De laatst drie genoemde defecten bleken door een defecte accu te komen. Is onder garantie vervangen (duurde wel 2 weken), maar rijdt nu sterker als voorheen. Dus mocht je dezelfde symptomen hebben en garantie hebben: terugbrengen! 🙂 Voorlopig hoef ik dan ook niet de 500W accu, hou nu altijd wat km’s over.

 4. Beste Cosmas, Hartelijk dank voor de info. Na de eerste paar ritten heb ik ook de ting -ting fietsbel vervangen voor een ouderwetse ringeling. Dan horen de mensen mij wat eerder aankomen op de fietspaden maar door de snelheid van de fiets rijd ik toch liever op de weg. Inmiddels heb ik ook een 500Watt accu aangeschaft. De extra power past inderdaad beter bij deze fiets. Laatst kwam ik niet helemaal uit en moest ik de laatste km. zonder ondersteuning fietsen en dan wordt het zwaar afzien… Van overige technische problemen heb ik op dit moment gelukkig geen last meer. Een enkele keer reset de Nyon zich tijden het fietsen, en bij zwaar bewolkt weer wil de Nyon soms geen satelliet contact maken. Maar in dat laatste geval heb ik altijd een supergoedkope chinese import phone die het wel doet en waarmee ik de ritten voor Strava registreer. MvG Erik

 5. Wat de keuze v/d aandrijving betreft ,denk ik dat men best voor de naafmotor kan gaan, bij de middenmotor ,en zeker bij een vermogen van 350 tot 500 w. zijn de krachten die via de ketting worden overgebracht moordend voor ketting en tandwielen !!
  Het is wel zo dat een naafmotor iets meer elektriciteit neemt dan een middenmotor , daarom zie je dat bij het merk Stromer de batterijcapaciteit een heel pak hoger is dan bij andere merken!
  Riemaandrijving is een must bij middenmotor met 350/500 W.!

  1. Je mening over dat een naafmotor het beste is heeft mij aan het denken gezet. Ik denk dat dit in theorie zo is, maar in praktijk niet.

   Het enige voordeel van een naafmotor vind ik dat de kracht zit waar hij hoort en je hiermee de aandrijving (ketting/snaar) niet onnodig belast. Je gebruikt de ketting/snaar dus enkel met voor trapkracht. Verder wordt het alleen maar complex: bekabeling naar het wiel, een zware naaf, evt onwenselijke aandrijving op de voorkant (op de voorkant wil ik geen 400+ Watt hebben ivm slippen en de achternaaf is bezet door de NuVinci). Op dit moment wip je het achterwiel er nog enigszins eenvoudig uit voor onderhoud, moet er niet aan denken dat daar nog een elektromotor op zit.
   Een riem lijkt mij inderdaad beter bij deze wattages, maar ik kan goed leven met de ketting. Eens in de 1000km stellen en regelmatig smeren (in ieder geval na regen).
   My few cents 🙂

Reacties zijn gesloten.