Laatste upgrade voor een oude speed-bike

Het is einde van het jaar en de fiets is net terug van de fietsenmaker. Nog éen keer een nieuwe ketting laten plaatsen en dan nog doorfietsen tot zomer/herfst 2021. Want dan wordt het tijd om met hulp van het fietsplan van het werk een nieuwe speed-pedelec aan te schaffen. En voor zover ik nu kan inschatten wordt het weer een R&M Cruiser, maar dan met nieuwe generatie Bosch motor.

Goed, en vooral een veilig en gezond nieuwjaar !

Fietsen in de winter (II)

Fietsen in de winter kan best leuk zijn… Maar dan wel met de juiste kleding en andere attributen. Dit tweede filmpje gaat over de verlichting. Zodra de fietscomputer aangezet wordt gaat de verlichting ook aan. Dat is een veiligheidsvoorziening voor de snelle speedbike. Deze standaardverlichting is prima voor het fietsen in het donker in stad en dorp. Maar zodra je in het 12000-lumen-8xcree-xml-t6-led-bicycle-lightbuitengebied komt wordt het een ander verhaal.
Het is nu november en ’s ochtends vertrek ik in het donker en laat in de middag kom ik in het donker weer thuis. Met een gemiddelde snelheid van 33 km/uur op een weg buitenaf zonder strepen op de weg en zonder straatverlichting is extra verlichting echt wel nodig. Dus een sterke voorlamp voor beter zicht waarbij ik de volle 10.000 + lumen gebruik op de fietspaden door het bos, het licht op halve sterkte wordt gebruikt op de buitenwegen, en het stroboscopisch licht wordt alleen gebruikt bij tegemoet komend verkeer die hun grote licht niet voor een fietser willen uitdoen…
En zeker zo belangrijk, een extra achterlicht om beter gezien te 20160223140532_81745worden. De auto’s scheuren me strak voorbij terwijl de weg  breed genoeg is. Daarom heb ik bewust voor een achterlicht met laser-strepen (tail lights) gekozen in de hoop dat de automobilisten mij een veilige fietsruimte geven.

Behalve de voordelen van deze extra verlichting zijn er helaas ook nadelen. De accuduur is erg beperkt. Net genoeg voor een uur heen en een uur terug in het donker… Daarbij duurt het opladen van de accu erg lang, zo’n vier uur. In de praktijk betekent het dat de verlichting tegelijk met de fietsaccu dagelijks aan de lading gezet wordt…

Speedbike in de herfst

Morgen weer op de fiets naar het werk? Het NS weeralarm voor vallende blaadjes geldt natuurlijk ook voor de speed pedelecs ! Voorzichtig dus en niet te snel door de bocht…

Fietsen in de winter (I)

Fietsen in de winter kan best leuk zijn… Maar dan wel met de juiste kleding en andere attributen. Dit eerste filmpje gaat over de fietsschoenen. Met wat eenvoudige aanpassingen kun je zelfs je zomerschoenen winterklaar maken. Geen zin in al die poespas? Dan kun je de aanschaffen van winterschoenen/boots overwegen. Is wel heel wat duurder maar fietsen met koude tenen is echt geen pretje…

De donkere dagen

Herfst, oktober 2015. De donkere dagen zijn begonnen. ’s Ochtend’s om half zeven op de fiets voor een uur durende tocht naar het werk in Zwolle. De standaardverlichting doet prima werk in dorp en stad maar op het konijnenpad, een kronkelig fietspad in het bos met paaltjes en overstekende konijnen, schiet het net te kort. extra lampje

Daarom een extra lampje op het stuur geplaatst. Het is een goedkoop Cree lichtje maar die extra 3/4 meter licht maakt net het verschil in een ‘niet-verlichte’  omgeving.

extra achterlicht
extra achterlicht

En omdat een groot deel van de route over buitenwegen gaat heb ik een extra achterlicht geplaatst. Deze geeft twee rode strepen aan beide kanten van de fiets. Daarbij ook nog fel gele fietsschoenen en fietsjack aan zodat ik hopenlijk goed genoeg opval.

Nyon’s geheime knopje

Pas na een week kwam ik erachter dat de Nyon afstandsbediening op het stuur nog een extra knopje aan de achterkant heeft zitten met de letters “WALK” erop. De handleiding er nog eens op nageslagen en wat blijkt: bij het ingedrukt houden van deze knop hoef je zelf niet meer te fietsen. Volledige ondersteuning dus…

Nijverdal – Zwolle – Nijverdal

Afgelopen dinsdag is de fiets aangemeld bij het RDW en werd de verzekering afgesloten bij de ANWB zodat ik woensdag voor de eerste keer met de fiets naar het werk kon gaan. Behoorlijk fris nog, zo’n 0 – 2 graden, en een stevige tegenwind waardoor ik de ondersteuning al snel moest terugbrengen van “Turbo” naar “Sportief”. Halverwege de Ganzepan werd duidelijk dat de accu niet genoeg prik had en de ondersteuning nog verder terug moest. Dit herhaalde zich nog een keer tot uiteindelijk zo’n 300 meter voor de eindbestemming de accu helemaal leeg was en de laatste meters op ouderwetse spierkracht gedaan moest worden. De gemiddelde snelheid werd 28 km/uur waardoor de fietsrit een uur en een kwartier duurde. PIC_0091 De terugreis was met wind in de rug en een beduidend hogere temperatuur. Reistijd was nu een uur met een gemiddelde snelheid van zo’n 32 km/uur. Vrijdag was de tweede fietsdag naar het werk en nu kwam ik veel beter uit met de accuduur, ondanks de koude. Reistijd heen: 1 uur en 10 minuten. Terug was ook weer beduidend sneller.

fiets in de huiskamer

Eerste conclusies:
– Accu is nog nieuw en niet helemaal op sterkte, koude heeft ook een behoorlijk negatieve invloed op de accukracht.
– Het verschil tussen Turbo- en Sport- ondersteuning is niet groot maar de reikwijdte bij Sport is toch weer wat verder.
– Ook bij de “Tour” ondersteuning is een snelheid van 25km/uur prima te doen.
– Bij het geheel leeg rijden van de accu wordt de rit niet opgeslagen. Ik mis dus helaas zo’n 32 km. op de totaalstand van de teller.
– Auto’s houden normaal al niet veel rekening met fietsers, op een turbo-fietser zijn ze helemaal niet berekend! Goed uitkijken dus!
– De fiets rijdt als een tierelier! Heel stabiel, weinig geluid van de motor, de  ondersteuning verloopt heel soepel en de remmen zijn prima afgesteld op de    snelheid/gewicht van de fiets.
– En prachtig om al die complimentjes van collega’s in ontvangst te nemen en om  onderweg die verbaasde gezichten te zien als zo’n ouwe snor met zo’n rotsnelheid voorbij flitst !