Fietsen in de winter (IV)

Zwolle heen dikke pechrit 20161129

De koudste nacht van november tot nu toe, -7 graden. De dag ervoor zonder problemen de Woon-Werk rit van 33km met een temperatuur van – 4 gereden dus vandaag zal ook wel lukken… Net op weg kom ik tot de ontdekking dat ik mijn Strava en Spitsfietsen app’s niet heb aangezet. Nou ja, niet zo erg want de Nyon fietscomputer registreert de rit ook wel. Mmmh, kou valt eigenlijk wel mee. Na 10 min. draai ik het konijnenpad op. Het lijkt wel of ik zwaarder moet trappen en halverwege het konijnenpad stap ik af: de binnenband is leeg en van het wiel gelopen.

Nee hè, niet nu...
Nee hè, niet nu…

Dikke shit want op dit pad is geen verlichting en een band plakken bij -7 is geen optie voor den Schotje. Het wiel is door de afgelopen binnenband bijna geblokkeerd maar gelukkig heeft de Bosch een startondersteuning. Daardoor kon ik teruglopen naar de doorgaande weg en ondertussen de ANWB bellen en mijn Fiets-Wegenwacht abonnement voor de eerste keer proberen.

Een vriendelijke dame noteerde de gegevens en waarschuwde me al vooraf dat het ivm de kou nogal druk was. Na bijna een uur wachten kwam de technische man aanrijden. Hij tilde de fiets aan een verkeerspaal omhoog en, ik had er nog nooit van gehoord, plaatste een binnenband-thuiskomertje op het achterwiel. Na zo’n 20 min. was de fiets weer startklaar. Een bedankje naar de ANWB man en toen met een rotgang naar huis. Brrr wat was ik koud! Onderweg nog even de fiets afgeleverd bij de fietsenmaker en thuis een warme kop koffie gedronken om daarna snel in mijn Daas Twin Turbo Injection met de aanjager op standje 4 alsnog de Woon-Werk route richting Zwolle te doen… No guts no glory !

Fietsen in de winter (II)

Fietsen in de winter kan best leuk zijn… Maar dan wel met de juiste kleding en andere attributen. Dit tweede filmpje gaat over de verlichting. Zodra de fietscomputer aangezet wordt gaat de verlichting ook aan. Dat is een veiligheidsvoorziening voor de snelle speedbike. Deze standaardverlichting is prima voor het fietsen in het donker in stad en dorp. Maar zodra je in het 12000-lumen-8xcree-xml-t6-led-bicycle-lightbuitengebied komt wordt het een ander verhaal.
Het is nu november en ’s ochtends vertrek ik in het donker en laat in de middag kom ik in het donker weer thuis. Met een gemiddelde snelheid van 33 km/uur op een weg buitenaf zonder strepen op de weg en zonder straatverlichting is extra verlichting echt wel nodig. Dus een sterke voorlamp voor beter zicht waarbij ik de volle 10.000 + lumen gebruik op de fietspaden door het bos, het licht op halve sterkte wordt gebruikt op de buitenwegen, en het stroboscopisch licht wordt alleen gebruikt bij tegemoet komend verkeer die hun grote licht niet voor een fietser willen uitdoen…
En zeker zo belangrijk, een extra achterlicht om beter gezien te 20160223140532_81745worden. De auto’s scheuren me strak voorbij terwijl de weg  breed genoeg is. Daarom heb ik bewust voor een achterlicht met laser-strepen (tail lights) gekozen in de hoop dat de automobilisten mij een veilige fietsruimte geven.

Behalve de voordelen van deze extra verlichting zijn er helaas ook nadelen. De accuduur is erg beperkt. Net genoeg voor een uur heen en een uur terug in het donker… Daarbij duurt het opladen van de accu erg lang, zo’n vier uur. In de praktijk betekent het dat de verlichting tegelijk met de fietsaccu dagelijks aan de lading gezet wordt…

Speedbike in de herfst

Morgen weer op de fiets naar het werk? Het NS weeralarm voor vallende blaadjes geldt natuurlijk ook voor de speed pedelecs ! Voorzichtig dus en niet te snel door de bocht…